Home » » Guvernul şi Chevron, date în judecată de o comună din Constanţa

Guvernul şi Chevron, date în judecată de o comună din Constanţa


măreşte imaginea
















     *  Patru ONG-uri au solicitat anularea acordurilor dintre ANRM şi Chevron
     *  Nicuşor Dan: "Procesul ONG-urilor împotriva Chevron a început prost. Intenţionăm să deschidem altul"
       Lupta împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist din ţara noastră a început să capete proporţii, după ce mai multe organizaţii non-guvernamentale, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au solicitat în instanţă anularea acordurilor dintre compania Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANMR).
     Recent, Guvernul României a fost chemat în instanţă de reprezentanţii Comunei Liman (din judeţul Constanţa) laolaltă cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania americană Chevron. Mărul discordiei îl reprezintă acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare în perimetrul EX-18 Vama Veche (Limanu) dintre Chevron şi Guvernul ţării, reprezentat de ANRM. Actul în cauză a fost semnat anul trecut.
     Procesul, care a ajuns pe rolul unei instanţe din Bucureşti, vizează anularea actului de concesiune încheiat între cele două părţi, are termen de pronunţare a sentinţei în luna ianuarie a anului viitor, potrivit datelor furnizate de Tribunalul din Bucureşti.
     Solicitarea care vizează anularea acordului dintre compania americană Chevron şi ANRM a fost făcută de către primarul localităţii constănţene Iustin Urdea, acesta fiind cel care a demarat procedurile din instanţă.
     Conform declaraţiilor edilului din comuna Limanu, populaţia nu a fost consultată de autorităţile centrale atunci când a fost luată decizia încheierii acordului între stat şi compania Chevron cu privire la prospectarea şi explorarea gazelor de şist.
     Primăria Limanu a organizat, recent, un referendum pe tema gazelor de şist, majoritatea populaţiei participate votând împotriva de demarării procedurilor de explorare în regiune.
     În baza acestui rezultat, primarul din comuna constănţeană vrea să folosească rezultatele referendumului drept probă în instanţă, sperând ca sentinţa procurorilor să fie una favorabilă locuitorilor din zonă.
     Licenţa de explorare pentru perimetrul EX-18 Vama Veche a fost acordată anul trecut, în baza HG nr. 188/2012, în timpul mandatului ministrului Mediului Laszlo Borbely.
     Compania americană Chevron a mai primit dreptul de a explora gazele de şist pe încă trei perimetre, toate aflându-se in judeţul Constanta, dar şi în regiunea Bârladului, potrivit unor hotărâri ale Guvernului din anii trecuţi.
     Pe lângă procesul intentat de oficialii comunei constănţene, compania Chevron a mai fost chemată în instanţă de alte patru ONG-uri care le-au solicitat magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti anularea acordurilor în baza cărora firma americană a primit dreptul de explorare a gazelor de şist în perimetrul Bârlad şi Constanţa.
     Asociaţiile care au acţionat în instanţă Guvernul, compania Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale sunt "Salvaţi Bucureştiul", "Euro-Agora", "România Dreaptă", "Greenpeace România" şi "Pro Vulcan".
     Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul ne-a declarat, recent, că procesul în cauză "a pornit prost" din cauza faptului că la momentul depunerii contestaţiei nu a fost formulată una din cele mai importante contestaţii - licenţele de explorare pentru Chevron au fost acordate în baza legii petrolului şi a gazelor naturale. Potrivit declaraţiei lui Nicuşor Dan, gazele de şist nu fac obiectul acestei legi, motiv pentru care licenţele primite de Chevron nu sunt valabile.
     Domnia sa a adăugat: "La momentul deschiderii procesului, nu eram familiarizaţi cu legislaţia europeană în materie de gaze de şist, ca atare, contestaţia depusă nu include şi această justificare pentru care acordurile cu Chevon nu sunt valabile. Din păcate, procesul a început prost".
     Cu toate acestea, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul ne-a spus că intenţionează să deschidă un alt proces împotriva companiei americane Chevron şi ANRM, care să fixeze, încă de la început, motivele corecte pentru care acordurile de explorare să fie anulate.
     Între timp, însă, Chevron merge înainte cu obţinerea autorizaţiilor necesare demarării lucrărilor de explorare pentru gaze de şist pe concesiunile deţinute.
     Astfel, Chevron vrea să demareze lucrări de prospecţiuni seismice 2D pe perimetrul Adamclisi din judeţul Constanţa, având nevoie, înainte, însă de acordul Agenţiei de Mediu Constanţa întrucât proiectul este planificat să se desfăşoare pe o serie de arii naturale protejate, potrivit unei hotărârii ale autorităţii cu pricina.  
 
sursa  bursa.ro/
Share this article :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Random Template

Situati Pungesti 3 Decembrie










free counters
 
Support : | |
Copyright © 2013. Războiul împotriva populaţiei - All Rights Reserved