Home » » Gazele de sist: De la explorare la exploatare

Gazele de sist: De la explorare la exploatare

Rezervele de gaze de sist ale Romaniei sunt estimate la 1.444 de miliard de metri cubi, ceea ce ar putea acoperi consumul national pentru peste 100 de ani, conform Energy Information Administration. Valoarea acestei rezerve poate fi estimata la 550 de miliarde de dolari.
Gazul de sist este noul combustibil vedeta al momentului si, aparent, Romania ar avea potential in aceasta zona. Gazele de sist sunt gaze obisnuite, dar care sunt captate in structuri geologice foarte dificil de accesat si care necesita tehnologii speciale pentru extragere. In Romania este vorba despre o tehnologie controversata la nivel mondial, numita fractionare hidraulica, care presupune pomparea de milioane de litri de apa, amestecata cu substante chimice care dizolva rocile, in pamant, pentru a elibera gazele prinse in ele.

Ecologistii si cetatenii obisnuiti sunt insa ingrijorati de pericolele la adresa mediului pe care procedura le implica. Ei sustin ca s-ar putea ajunge la o poluare a apei freatice, avand consecinte dezastruoase asupra sanatatii consumatorilor si agriculturii. Exista deja precedente cum ar fi Franta, care a interzis productia de gaz de sist pe teritoriul sau, sau chiar SUA, care sunt in curs de modernizare a procedurii. In statele americane New York si Pennsylvania oamenii care locuiesc aproape de astfel exploatari s-au inregistrat dand foc la apa de robinet contaminata cu gaz metan.
De asemenea, politica energetica a Marii Britanii este zguduita dupa ce operatiunea experimentala de extragere a gazelor naturale din placile de sist din Lancashire a fost oprita, sub suspiciunea ca ar declansa cutremure, dupa ce mai multe miscari seismice de mici dimensiuni au fost inregistrate in zona.

Chiar si vecinii bulgari au obtinut, la inceputul acestui an, dupa proteste de strada, interzicerea unor astfel de exploatari, dupa ce in iulie guvernul bulgar a incheiat un acord, tot cu firma americana Chevron, pentru explorarea gazului de sist in regiuni extinse din nord-estul tarii. Parlamentul bulgar a adoptat, in urma cu o saptamana, o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica pentru o perioada de timp nelimitata iar guvernul de la Sofia a retras companiei americane licenta de explorare.
Share this article :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Random Template

Situati Pungesti 3 Decembrie










free counters
 
Support : | |
Copyright © 2013. Războiul împotriva populaţiei - All Rights Reserved