Home » » Marea înşelăciune privind gazele de şist: România este, din nou, vândută!

Marea înşelăciune privind gazele de şist: România este, din nou, vândută!
Fostul ofiţer de armată Neculai Rotaru din Bârlad a redactat un amplu document prin care demonstrează atitudinea iresponsabilă a Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, cu privire la acordarea acordurilor pentru exploarea gazelor de şist pe teritoriul României. În acest document se arată:
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, d-na Rovana Plumb, a anunţat luni, 29 aprilie 2013, la Constanţa, că Ministerul Mediului a dat avize unor companii străine pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea.
Domnia sa însă nu precizează că, de fapt, în aceeaşi zi, la sediul Ministerului Mediului, în urma şedinţei desfăşurate cu Comitetul de Avizare Tehnică, stabilit ca şi componenţă de Prefectul de Vaslui (şedinţă care în loc să se desfăşoare la sediul Agenţiei de Protecţia Mediului Vaslui s-a desfăşurat la sediul ministerului în Bucureşti), s-au dat acorduri de mediu şi pentru cele trei sonde de explorare în judeţul Vaslui.
Doamna ministru dă şi anumite argumente cu care crede că poate adormi conştiinţa populaţiei din zonele vizate, argumente care însă sunt doar exprimate verbal, fără a fi susţinute de dovezi concrete, fără garanţii evidente care să arate că afirmaţiile respective sunt bine documentate.

  • Afirmaţii contradictorii, la câteva luni distanţă
Doamna ministru nu face decât o propagandă goală de conţinut, dezinformând de fapt populaţia. Mai mult decât atât doamna ministru, păstrând linia USL, ajunge să se contrazică astăzi faţă de ceea ce spunea cu câteva luni în urmă, bineînţeles fără remuşcări, fără jenă, fără măcar un dram de omenie şi respect pentru această populaţie.
Astfel doamna ministru Rovana Plumb, afirmă : „Ca să ajungem la exploatare, trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem. Ori fără explorare  nu avem cum să identificăm, deocamdată suntem în faza de explorare . Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru că nu există nici un fel de risc( !!!!!!!!!) … Se tratează cu foarte mare seriozitate, este clar că pe explorare, pe tehnologia utilizată, nu există riscuri în ce priveşte  mediul, nici un fel de transfer în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, respectiv infestarea pânzei freatice, pentru că nu se utilizează tehnica de fracturare hidraulică”
Noi o să-i spunem doamnei ministru, cu tot respectul pe care i-l purtăm că, din contra, aceste simple afirmaţii arată cu câtă lipsă de seriozitate şi de responsabilitate se tratează această problemă. Oare cine şi cum a lămurit-o pe doamna ministru Rovana Plumb să spună acum că nu sunt riscuri, când la ultima intervenţie a domniei sale , la B1 TV, pe data de 08.02.2013, moderator Ion Cristoiu, la întrebarea pusă în acest sens, doamna ministru afirmă „ Da,  şi explorarea gazelor de şist poate fi periculoasă!”

  • Chevron spune clar: „DA,  şi la explorare vom folosi o mică fracturare hidraulică”

Îi mai reamintim doamnei ministru, aşa cum am făcut-o în scrisoarea deschisă pe care i-am trimis-o că, la seminarul din 6 februarie 2012, desfăşurat de reprezentanţii Chevron la Vaslui, domnul Thomas Holst, managerul general al Chevron în România, la întrebarea dacă şi explorarea presupune utilizarea fracturării hidraulice, acesta a răspuns:
„ DA,  şi la explorare vom folosi o „mică fracturare hidraulică”, fluidul de fracturare conţinând 99,5% apă şi nisip şi 0,5% aditivi chimici”.
Doamna ministru Rovana Plumb, din motive pe care nu le putem înţelege, neagă o realitate şi strecoară, conform atitudinii lobbyştilor Chevron, ideea că nu ar fi riscuri şi mai grav ideea că nu s-ar folosi fracturarea hidraulică la explorare.
Toţi specialiştii de bună credinţă recunosc şi afirmă că fracturarea hidraulică combinată cu forajul orizontal, ca metodă aplicată la extragerea gazelor de şist este o metodă NOUĂ (folosita prima dată în S.U.A. în 2005 ) şi, practic, la momentul de faţă nu există investigaţii ştiinţifice care să dovedească faptul că această tehnologie este sigură.
Dacă doamna ministru avea un asemenea document atunci uza de acesta, dar pentru că nu există şi deci nu-l are, a apelat la metoda dezinformării crezând că simplele afirmaţii ale domniei sale ţin loc de garanţii pentru siguranţa populaţiei şi protejarea mediului.
Îi aducem aminte doamnei ministru că, deocamdată, exemplele triste de afectare a mediului şi vieţii populaţiei, petrecute în diferite locuri din lume, acolo unde Chevron şi alte companii ca aceasta au utilizat fracturarea hidraulică la extragerea gazelor de şist arată că de fapt această metodă este total nesigură şi chiar „criminală” cum o apreciază unii specialişti.
În scopul informării doamnei ministru Rovana Plumb, Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene a depus la Ministerul Mediului pe data de 25.04.2013 materialul intitulat „Gazele de şist- Armageddon 2013”.
Cu acest prilej s-a discutat cu doamna Roxana Ileana Bichel, directoarea de cabinet de la Ministerul Mediului arătându-i-se cazuri concrete din S.U.A., Pennsylania, de oameni care suferă ca urmare a activităţii companiilor petroliere in domeniul explorării si exploatării gazelor de şist. Doamna directoare a fost rugată să o informeze pe d-na ministru în acest sens, însă doamna Rovana Plumb exprima doar opinii furnizate de propaganda corporatistă din domeniul gazelor de şist şi ignoră atitudinea responsabilă a unor personalităţi de nivel european, cum ar fi:
        1.  Connie Hedegaard - comisar european pentru combaterea schimbărilor climatice pe 28 martie 2013, citată în ziarul  Het Financieele Dagblad :  „Trebuie să              realizam ca preţul gazului nu va scădea niciodată atât de mult ca în Statele Unite. Aici, în Europa, nu există aceleaşi suprafeţe nelocuite, iar noi ţinem mai mult seama de ceea ce cred populaţiile locale.”
        2.  Angela Merkel – 20 februarie 2013- interviu in ziarul  Straubinger Tagblatt: „Zăcăminte de gaze de şist ar putea fi probabil exploatate cu această tehnologie de fracturare hidraulică, dar, spre deosebire de SUA, trăim într-o ţară foarte dens populată. Trebuie să analizăm cu atenţie dacă această tehnologie poate fi folosită aici. Pentru mine, cel mai important lucru este să se demonstreze că nu există nici un pericol pentru oameni şi mediu.”
Densitatea populaţiei în SUA este de 30 locuitori pe km pătrat, iar în România este de 93 locuitori pe km pătrat.

Gazele de şist- Armageddon 2013” furnizează dovezi oficiale că explorarea gazelor de şist este la fel de periculoasă ca şi exploatarea pentru că foloseşte aceeaşi metoda de fracturare hidraulică.
Pentru un funcţionar plătit din bani publici şi care este de bună credinţă, există suficiente argumente care să-l determine să acţioneze cu prudenţă şi responsabilitate într-o problemă controversată, care s-a dovedit că afectează sănătatea oamenilor şi a mediului, aşa cum este explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
Doamna ministru Rovana Plumb mai repetă încă o dată o idee şi anume : „ Eu vă spun din punct de vedere al Ministerului Mediului, cu toată responsabilitatea şi seriozitatea, că nu există risc de mediu în ceea ce priveşte explorarea deoarece nu se utilizează tehnologia de fracturare hidraulică. Prima fază o reprezintă componenta de prospecţiuni, care înseamnă verificarea riscului la cutremur, faza a doua, care durează în medie cinci ani de zile, este faza de explorare, respectiv identificarea resursei pe teritoriul statului membru, abia a treia fază, după cinci ani de zile înseamnă exploatarea, adică valorificarea eventualei resurse care se identifică în urma explorării „.
Şi din aceste cuvinte rezultă faptul că doamna ministru Rovana Plumb nu cunoaşte sau nu recunoaşte o realitate care o contrazice cu forţa argumentelor pe care le poate găsi şi studia în documente existente în România şi nu în altă parte.
În acest sens, îi amintim doamnei ministru că acordurile petroliere încheiate şi parţial desecretizate pentru zona Dobrogea (Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche) o vor lămuri, înfăţişându-i o altă realitate decât cea prezentată de domnia sa, cu următoarele argumente (pe care le întâlnim la capitolul „Definiţii”):
a)    EVALUAREA – înseamnă evaluarea prin mijloace adecvate a resurselor geologice şi rezervelor zăcământului, incluzând, nelimitativ următoarele: prospecţiuni geologice şi geofizice, forajul sondelor de evaluare, exploatarea experimentală, studii de zăcământ şi alte studii. (Pg. 6 din Acord petrolier de concesiune)
b)    Explorarea sau operaţiuni de explorare – semnifică ansamblul de studii şi operaţiuni care se realizează pentru cunoaşterea condiţiilor geologice de acumulare a petrolului şi gazelor de şist şi cuprinde identificarea zăcământului, evaluarea cantitativăşi calitativă a acestora, precum şi determinarea condiţiilor tehnice şi economice de verificare.  (Pg.6 din Acord petrolier de concesiune)
c)     Exploatarea experimentalăsemnifică ansamblul operaţiunilor petroliere care încheie etapa de explorare a unui zăcământ, efectuată în vederea determinării condiţiilor tehnice şi economice de valorificare, în vederea fundamentării deciziei de trecere la faza de dezvoltare şi/sau exploatare a acestuia. (Pg.7 din Acord petrolier de concesiune).
Extras din Acord Petrolier de Concesiune, încheiat între Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale şi Chevron Romania Holdings  B.V. Pg.14 cap.7.3. Explorare-dezvoltare
7.3.1. Titularul va putea executa lucrări de explorare cu caracter de evaluare, inclusiv exploatare experimentală de rezerve probabile şi posibile, evidenţiate în cadrul perimetrului.
 Aşadar, companiei îi este acordată permisiunea, încă de la început, de către ANRM, să utilizeze fracturarea hidraulică în faza de EXPLORARE.
Cum poate Agenţia de Protecţia Mediului să susţină că în acele foraje nu se va utiliza fracturarea hidraulică?

sursa  financiarul.ro
Share this article :

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Random Template

Situati Pungesti 3 Decembrie


free counters
 
Support : | |
Copyright © 2013. Războiul împotriva populaţiei - All Rights Reserved